Friday, January 7, 2011 | By: sHamiLa...

Kakakku..KEMBARKU...

Indah ciptaan Yang Esa
Jadikan semua penuh sempurna tiada beza
Kita manusia serupa
Beza pada warna
Hitam putih dan tutur bicara..

Kita Serupa: NowSeeHeart

1st impression tgk tajuk lagu aku ingatkan lagu utk org kembar..(macam aku la)tp rupanya x..he mgkn 1 hari ada lagu nasyid utk org kembar manakala liriknya berkaitan keunikan penciptaan Allah, menarik jga..he

REDHA ALLAH is our aim..







Kembarku kakakku..
Nursyasira dan nursyakila…
Nama yg d beri oleh seorang ustaz sewaktu lahir d negeri utara(kangar, perlis),  12.01minit, khamis,17oktober1991..nursyasira..awal 3 minit dari nursyakila..he

Kisah kelahiran….
Nenek aku cerita.. masa nurse tolak kami keluar dari wad bersalin, nenek xcam .. nenek siap ckp lg “aduk2..anak siapa ni kecik2..seja..kembar jga tu..macam cucuku nanti…” nurse tu pun berlalu mcm tu ja.. tiba2 kena panggil la nama nenek ku ni…  “sepia..ibu kepada saripah kan? Ini anaknya, kami terpaksa masukkan bayi ni dalam kaca selama beberapa hari..sbb bayi ni lemah (maklumlah x ckup bulan..7 bulan ja dlm perut mama)..” nenek pun blur2 jga.”weh..ni bayi yg aku tgk limpas tadi.. wedede… cucuku rupanya..”(slang bugis)
Lepas tu nenek tgk bnyk jarum2 yg di cucuk pada badan kami.. terutama aku la..sbb aku kecik n lemah ckt dari syira… nenek cakap menangis konok dia.. ialah bah..bayi lagi kan..d cucuk2 jarum.. org tua kesian la tgk.. bekas jarum tu masih ada lagi kat kepala aku..he tapi malangnya..nenek aku cerita smpai sini seja.. lepas tu aku pn xtau dah..he

Besor dah...=p

Org selalu tnya.. “eh, cm mna ya, rasa ada kembar?best ka?”..jwpn aku simple ja..”mcm2 ada..he”
Waktu kt sekolah dulu..form4 smpai form5 guru kelas aku, masih x dpt bezakan.. dia asyik panggil ja mana2.. tp dia xtau yg mana syira n mana syakila.. smpaikan dalam buku record markah exam kami tertukar-tukar… terpaksa cikgu tu kena betulkan balik..he


Aku teringat masa pegi kolej kaka aku jalan2..(suka g Kelantan..best)..time tu kampus aku cuti.. kampus kaka x.. so, aku masuk dgn selamba kat library.. sbb kaka aku ada kelas..dia suru la aku survey2 kt library mana tau ada buku yg menarik…. Sedang aku duduk2 tu, ada mamat yg bagi salam.. “assalamualaikum…” “wa’alaikumsalam…”aku jawab..tp aku x tgk muka dia.. aku tunduk ja sambil baca buku.. then dia cakap “oh..sombong eh ari ni… kenapa x masuk kelas lg? ponteng ek”.. aku pun pelik.. dlm hati ”sejak bila aku xsombong dgn dia…. Nak masuk kelas apa..aku tgh cuti...oh.. dia salah org ni…hee”.. aku hnya tersenyum..  macam2 la ya dia tnya.. aku angguk2 n snyum ja… ramai jga kawan2 kaka aku kt library tu ajak aku masuk kelas.. aku ckp ja..aku nak baca buku.. 

Lepas beberapa minit..
Kelas kaka aku dipercepatkan..dia pun keluar la awal..n menuju ke library.. dia buka ja pintu library tu semua orang tgk…. Dgn muka pelik… “oh..ada dua rupanya….”.. dorg becakap2 sesama sendiri… lelaki yg bg salam kt aku tu.. lagi buat muka terkejut.. “oh..aku salah org rupanya..”.. he.. lucu jga kalau ingat..
Apalagi time kaka aku p kampus aku pula.. classmate(solehah n fazira) mcm xpercaya tgk kami… balik2 dia ckp “wei..ada dua syakila..”(slang kedah), ada kwn aku yg cakap, Nampak macam kelibat aku la, pelik tgk sebab cepat sgt tukar2 baju, macam2 la.. that moment sangat best..he







Tapi sebenarnya nak cerita….. kelahiran pasangan kembar tu satu keunikan dan kehebatan kuasa ALLAH…
Alhamudlillah kami d lahirkan sempurna wlpn masa bayi x cukup nutrient n badan lemah..

Kalau kita tgk, biasanya la..kat luar Negara..ada kembar2 yg sgt unik kelahirannya xdpt d selamatkan.. oleh kerana perkongsian organ2 badan, pembedahan demi pembedahan yg di buat… tapi semua atas izinNya…so..marilah sama2 memanjatkan ksyukuran pada ALLAH S.W.T.. atas segala nikmat yg diberikan… tp tidak hnya dgn lafaz ya.. kenala dibuktikan dgn perbuatan… smoga kita tdk trgolong dalam org2 yg kufur…




All praise be to ALLAH






BERSYUKUR MENAMBAH KENIKMATAN, KEIMANAN, DAN KETAQWAAN PADA ALLAH..

                “Yang telah menciptakan tujuh langit berlapis-lapis, kamu sekali-kali tidak melihat pada ciptaan Tuhan Yang Maha Pemurah sesuatu yang tidak seimbang. Maka lihatlah berulang-ulang, adakah kamu lihat sesuatu yang tidak seimbang? Kemudian pandanglah sekali lagi niscaya penglihatanmu akan kembali kepadamu dengan tidak menemukan sesuatu cacat dan penglihatanmu itupun dalam keadaan payah.” [QS. al-Mulk (67): 3-4].

§  "Dan Tuhan melahirkan kamu dari perut ibumu tanpa mengetahui sesuatu apapun. Dan (kemudian) diberi-Nya kamu pendengaran, penglihatan dan hati, agar kamu bersyukur."

(QS, An Nahl 78).

JANGAN PULA NIKMATNYA DIGUNAKAN UNTUK KEMAKSIATAN..
§  "Jika kamu  bersyukur atas nikmat KU maka akan Ku tambahkan nikmat mu, namun jika kamu ingkar, sesungguhnya azab KU amat pedih..."

 (QS : Ibrahim : 7)"

 Jadi….SAMA2 LAH KITA BERDOA….^^,
Wahai Tuhanku, berilah aku ilham untuk mensyukuri nikmat-Mu yang telah engkau anugerahkan kepadaku dan kepada kedua orang ibu bapakku, dan untuk mengerjakan amal saleh yang Engkau ridhai…” (QS An-Naml [27]: 19).



3 comments:

putri yani said...

i like this story..

BaSyirah Zahirah said...
This comment has been removed by the author.
qeela said...

waaa...mesti seronok kan ada kembar...heeeeee

Post a Comment