Saturday, December 17, 2011 | By: sHamiLa...

ISU2 kampus Pekan


              RIngkasan Beberapa isu/masalah kebajikan Kampus Pekan. ……………………………
Masalah
Cadagan
 Penyelesaian
Respon/
KK5
1.Hampir 1 semester telah berlalu, masalah internet slow di KK5 masih tidak selesai. Respon daripada pihak PTMK pekan, En.Badrul menyatakan di pihak mereka telah menghantar proposal bagi menwujud kondisi pengunaan internet yang lebih baik, tetapi, proposal yang telah dihantar ke KPT tersebut masih “sangkut” kerana bajet yang diperuntukan adalah hampir mencecah RM 1 juta. Kerana lina yg ada skrg ni, line yg di tarik dari gambang.

1.Cadangan daripada YDP, Fazli Halim: sekiranya kita tidak mampu membantu pihak PTMK dari segi bajet, kita come out dengan penyelesaian yang kita sendiri cadangkan pada pihak mereka bagi menyelesaikan masalah ini, contohnya, memilih tempat2 yang boleh dijadikan pusat sehenti pelajar untuk mendapatkan capaian internet yang lebih baik, seperti café, atau pun d bilik2 tertentu bagi memudahkan pelajar.

1. sememangnya pihak ptmk mghadapi masalah di peringkat atasan, di sebabkan bajet.
Tetapi, di pihak mereka untuk cuba memperbaiki system yg ada. Di jangkakan untuk ump pekan akan memiliki line sendiri adalah sem yg akan datang.


-Staf PTMK

2.Pengunaan Library pada waktu malam  diperlukan bagi student untuk persediaan final exam.2. memohon pengunaan library, di mana, study week bermula 24/12/2011 sehingga final exam  17/1/2012  kerana waktu ini pelajar memerlukan tempat yang sesuai untuk  study group. Cadangan waktu sehingga 12.00malam.


2. Telah mendapat makluman untuk pengunaan library utk waktu malam:

Bermula pada 26/12/2011 sehingga 15/1/2012.
Pada hari (Isnin - Jumaat) 8.30am - 10.00pm.
& (Sabtu - Ahad) 9.00am - 5.00pm.

3.Terdapat sebilangan pelajar yang menyediakan perkhidmatan jualan di beberapa kawasan di kolej kediaman yang tidak dibenarkan oleh pihak JHEPA atas sebab2 tertentu.


4. Perkhidmatan bas untuk sabtu & ahad ke Bandar Pekan & Kuantan ada yang masih tidak clear waktu perjalanan.

3.perlunya menyediakan tempat khas untuk pelajar yang ingin menjalankan penjualan terutamanya waktu yg terdekat iaitu waktu final exam, pelajar siswi terutamanya, jauh untuk mendapatkan makanan.4. Perlu membuat pengumuman mengenai jadual pergerakan bas.


3. pusat aktiviti yang akan digunakan tidak lama lagi akan menyediakan tempat khas bagi pelajar yg ingin berniaga.

-staf JHEPA
4. pihak pengurusan bas perlu mengikut jadual yg telah ditetapkan tidak perlu mengikut kuantiti/jumlah penumpang.

-staf JPPH

p/s:so selepas ni,kalau ada lagi masalah bas tidak mengikut jadual, terus aduankan.
5.Mesin basuh, RO water, mesin pengering
Kemudahan asrama seperti mesin basuh dan mesin RO Water kerap rosak seperti air tidak keluar selepas masuk duit.
Sumber maklumat adalah dari pelajar yang datang mengadu di kaunter MPP,setiap hari Rabu.
Pihak pengurusan KK5 memberitahu ada menerima aduan di blok baru, blok E.sekiranya berlaku kerosakan, setiap 2 minggu/sekali ada pihak pembekal untuk menyelenggara.
-Sekiranya berlaku kerosakan Ro water, pastikan kenal pasti jenis kerosakan dan melaporkan kepada pejabat kolej kediaman.Selepas aduan dicatat, pihak berwajib akan merespon/mengambil tindakan dalam masa 1 jam kerana kontraktor adalah dari Pekan.Mesin basuh dan Ro Water tidak akan berfungsi atau akan berhenti sekiranya tiada sumber air.
- Bagi Mesin pengering(dryer), baru 1 buah di blok siswi dan akan ditambah di blik siswa dan siswi.(1 blok, 1 dryer).


6.Mesin minuman(vending machine)


- mencadangkan agar mesin air minuman diletakkan di tempat-tempat tumpuan seperti pusat aktiviti pelajar,

-Respon: keperluan tersebut akan dipertimbangkan keperluan
7.Bilik tv
kerosakan berlaku iaitu astro tidak berfungsi iaitu di blik B.
respon: memang ada aduan dilaporkan iaitu siaran tergendala.Selepas dilaporkan
kepada pihak astro, masalah diselesaikan. -Tempoh tindakan setelah menerima aduan: segera.Kerosakan yang melibatkan penggantian akan mengambil masa jika tiada barang tersebut.

8.Pagar di sekitar blok baru KK5
Status pagar
Respon: Ukuran pagar di setiap blok baru KK5 telah dibuat.Sebut harga juga telah keluar.Pada waktu ini, hanya tinggal proses seterusnya.


9.Keperluan sukan indoor
agar keperluan sukan untuk pelajar ditambah kediaman pelajar.

-Pihak kolej kediaman sedaya upaya memenuhi keperluan pelajar sebaik mungkin.Permohonan tambahan bagi gelanggang bola keranjang telah dibuat, tetapi terdapat kekangan kewangan.Kemungkinan diperoleh pada tahun 2012.
-Peralatan sukan indoor boleh dipinjam di pejabat kolej kediaman, juga boleh melalui PEKA 5.
- pihak PEKA 5 membuat jadual penggunaan  gelanggang bagi pelajar lelaki dan perempuan(bergilir-gilir) agar semua pelajar dapat menggunakannya.
BAZAR MUHIBBAH
1.1 Ampaian yang telah dicabut tetapi tidak di pasang semula
1.2 Tandas sumbat,tombol pintu dan lantai rosak.
1.3 Rak kasut yang masih tidak mencukupi
1.5 Langsir surau diperlukan


2.Pelajar bazaar muhibbah memerlukan indoor sport untuk mengisi masa lapang. Seperti carom, chess & etc.Pelajar ump yg duduk di bazaar telah beberapa di keluarkan saman kerana meletakkan kenderaan di tempat awam.
   Senarai segala kerosakan dan hantar aduan2 tersebut kpd  pihak yg sepatutnya. Juga perlu  memohon RO water untuk keperluan pelajar.

2. memohon indoor sport yang diperlukan
Masalah berlaku bilamana, pelajar tidak mempunyai tempat strategic untuk meletakkan kenderaan.
1.rak kasut telah di tambah.
Aduan kerosakan telah dimaklumkan kpd pihak kolej kediaman dan pemilik bazar.
Langsir untuk surau akan dapat dipasang sem hadapan.2. baru2 ini, sukan ping pong telah di hantar ke bazar.
-pihak Jhepa akan cuba memaklumkan court futsal yg terdekat utk menyediakan hari khas bagi student ump utk mengunakannya.

Dimaklumkan oleh ketua bazar yg telah berjumpa Dato NC, yg mengatakan dalam pertengahan bulan 12 ini akan di majukan projek utk membuat parking bagi pelajar. Namun sehingga sekarang tidak ada lagi. Mohon utk ri juk semula.
KLIK
1. Pelajar yang tinggal di luar kampus (sewa rumah) mengalami masalah bilamana penduduk kmpg yg tidak bertangjwb jwb pecah masuk rumah dan ada yg merosakkan kenderaan pelajar.

1. pihak keselamatan UMP perlu mengambil tindakan, kerana ada kes pelajar membuat aduan di balai polis berdekatan tetapi tidak di endah dan di arah kan ke balai polis pekan.


1.pihak keselamatan akan mengambil tindakan sewajarnya.
Mohon rujuk semula
KK5
 ISU AIR
KK5 mengalami gangguan air. Dan melibatkan masalah di peringkat staf,fakulti,kafe dan apatah lagi pelajar asrama.
-mencadangkan agar JPPH lebih alert tentang bila dalam masa terdekat gangguan air akan berlaku untuk memberi kesediaan kpd semua agar berjimat – cermat dan menyimpan air untuk kegunaan di waktu susah.
-masalah air spt yg diketahui bukan masalah di peringkat universiti, tetapi di peringkat daerah pekan. Kerana tekanan air yg rendah. Mohon rujuk kepada NC mengenai masalah ini agar masalah yg sama tidak akan timbul.

0 comments:

Post a Comment